luni, 23 ianuarie 2012

De ce eu nu ies in strada sa protestez!

 O sa deschid acest blog folosind o adaptare a unui mail pe care l-am redactat in urma cu aproximativ o saptamana.

Am vorbit in ultima vreme cu  multa lume despre protestele care au loc in aceasta perioada in Romania. O sa o spun din capul locului ... eu nu ies in strada pentru ca nu sunt pentru democratie! Stiu ca am speriat multa lume cu aceasta afirmatie si ma astept inca sa mai sperii si alti oameni..din simplul faptul ca oamenii au impresia ca daca nu sunt pentru demcratie sunt automat pentru anarhie! Fals! Va rog cititi mai departe! :)


Daca voi nu vreti democratie, democratia va vrea pe voi!
Sunt intr-adevar laudabile intentia si demersurile tuturor protestatarilor. Ma bucur ca exista initiativa!
Insa lucrurile trebuie facute si cu viziune..... acesti oameni, care au perfecta dreptate in plangerile lor, viseaza sa restabileasca ceea ce se numeste democratia adevarata.

Nu stiu de cate ori am auzit de initiative si actiuni care sprijina democratia in Romania, care doresc peticirea ei, reorganizarea samd. Dar haideti sa ne gandim ce este cu adevarat democratia, si ce tip de guvernare ar fi potrivit nu neaparat pentru buzunarele noastre cat pentru sufletele noastre!!!

1.Democratia, prin sistemul economic capitalist, promoveaza competitia intre oameni si evaluari ale sinelui  cu fundament in performanta si castigul financiar (implicit leaga stima de sine de ban). Din aceasta fraza rezulta ca baza-sursa a stimei de sine este gresita, ea nu sta in fiinta insasi, in viata ei ca valoare in sine..iar competitia este criminalul comunitatii...te lupti sa atingi un model unic promovat de sistem si nu sa fii tu! Ca si cum pentru sinele tau real nu ar loc fiindca este ceva gresit cu el! Toate posturile de televiziune ridica in slavi competitia ca regina care asigura calitatea produselor si serviciilor. Uitati-va insa la ce se intampla de fapt: produsele se fac pentru a fi folosite pentru cat mai putin timp iar serviciile sunt tot mai dezumanizate. Comunitatiile in care calitatea vietii oamenilor era mare sunt acele comunitati care se AVVEA AUTONOMIE SI INDEPENDENTA FOARTE MARE si FIECARE AVEA FUNCTIA LUI - cizmarul era cizmar, croitorul comunitatii era croitorul comunitatii ...fiecare era cineva in felul lui personal. Si calitatea produselor era foarte mare... pentru ca facea cizme si haine pentru vecinu' cu care se cunoaste de atata vreme. Iau si exemplul meu: calitatea psihoterapiei pe care o fac nu se datoreaza faptului ca am colegi care ofera acelasi tip de serviciu ca si mine. Calitatea psihoterapiei pe care o fac a crescut in momentul in care m-am apropiat intr-un mod mioraculos de cel impreuna cu care lucrez. atunci cand s-a creat o legatura speciala....atunci am crescut amandoi! si in nici un caz pentru ca in vecini mai erau 10 psihoterapeuti....

2.Exercitiul votului in democratie este problematic din doua motive: Intai fiindca cel care alege trebuie sa fie un om cu un spirit dezvoltat ca sa poate alege bine pentru societate, pentru o dezvoltare si a spiritului nu doar pentru solutionarea problemelor banesti.  Apoi fiindca insasi conducatorii trebuie sa fie dezvoltati spiritual iar in democratie nici nu se pune o asfel de problema....un om dezvoltat sufleteste nici nu ar fi interesat sa ajute la conducee intr-un sistem democratic ... si oricum... nu ar avea cine sa ii aleaga chiar daca ar candida!

Nu ma intrebati care ar fi solutia ce buna... eu vad vreo 2 - aristocratia asa cum o prezenta Platon sau .... auto-guvernarea. .... dar poate si astea sunt tot utopice. Democratia insa, oricum ai aseza-o, tot nepotrivita pentru spirit este!
Traiti cat mai aproape de firesc! Democratie nu este in firescul spiritului!


cu drag,
Raluca

PS: iata ce am descoperit astazi: Satul Valea Curcubeului.... poate ca nu este pentru gustul tuturor dar este cu siguranta ALTCEVA!


12 comentarii:

  1. Bonjur Mathilde,
    Interesanta si putin utopica viziunea ta.Ce mai faci? Esti in Bucuresti?

    RăspundețiȘtergere
  2. .. utopia este acel vis minunat care nu si-a gasit materializarea INCA. Poate Peter Pan a refuzat sa creasca tocmai pentru ca adultii nu si-au pus astfel de probleme "utopice" :) ce zici, fan al zeitei compasiunii? :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Uite, o viziune mai.."altfel" Da' chiar imi place si, ce sa zic eu?! Ai dreptate! Eu nu m-am gandit in felul acesta la democratie. De fapt, nici nu prea am disecat eu termenul in toata splendoarea sa semantica.

    Un "vot" pentru aristocratie!!

    RăspundețiȘtergere
  4. "altfel" este inregul proiect "Omul firesc!"... si astfel de postari vor mai fi si vor mai fi... :) ..apropo! fireasca este starea de transa hipnotica dar cata lume stie acest lucru? ....tu esti unul dintre cei care au aflat. Te imbratisez cu drag!

    Raluca

    RăspundețiȘtergere
  5. iar competitia este criminalul comunitatii...te lupti sa atingi un model unic promovat de sistem si nu sa fii tu!SI DIN PUNCT DE VEDERE SPIRITUAL E LA FEL

    RăspundețiȘtergere
  6. stii,...noi suntem cumva ca doi frati care nu au nimic important de zis!:))))))) eu promovez modele ale sistemului si nu sunt eu in timp ce tu promovezi "impotriva a tot si toate" si esti cel ce nu esti! :)))

    Ave Frate!

    RăspundețiȘtergere
  7. Intr-o rama, pe peretele interior a unei mari companii, mandra in toate cele se gasea scris:
    "Pentru noi, Firma X, Onoarea,Respectul si Demnitatea sunt toate pe primul loc. Angajajatul pe locul doi."
    Cam asa imi pare si mie ca sta treaba cu democratia.
    Ps: Felicitari pentru noul blog!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru felicitari, Alex! .... mie in aceasta parabola mi-ar placea sa pun accentul in mod special pe "Firma X" fiindca oricum forma soc-pol-ec inseamna guvern coordonat de interesele marilor corporatii :)))

      Ieri seara la Radio Romania Cultural a fost un medic (regret ca am prins doar spicuiri) care afirma ca exista o doamna ce a depista tratamentul pentru cancer- exclusiv natural. A scos pe piata medicamentele dansei iar Firmele de Medicamente le-au cumparat en-gros si le-au ARS!.....

      Tabloul devine:
      Pentru noi, "Firma X", Onoarea Respectul si Banii sunt toate pe primul loc. Guvernatii, care sunt pacientii nostrii, sa existe atat timp cat consum produsele noastre!

      Ștergere
  8. Dincolo de orice alta interpretare a democratiei si a sensurilor pe care aceasta idee de guvernare le implica, este interesant de remarcat tendinta zilelor noastre, in care cei ce la ora actuala sunt la carma societatii. Ma refer la faptul ca in Comunitatea Europeana urmeaza sa fie interzis referndumul, pe motivul ca in timp de 2 saptamani o televiziune poate manipula suficient opinia publica intr-o asa masura incat sa influenteze rezultatul acestuia.
    Foarte interesant! Pot remerca doua mari interpretari ale acestei decizii:

    1 se recunoaste public faptul ca democratia este arta de a guverna prin manipularea maselor.

    2 este evident faptul ca un sistem in care decizia apartine majoritatii din intreaga populatie, care in mod constant este tinuta in intuneric informational, este un sistem pseudo consultativ si pseudo reprezentat la nivel de conducere. am putea spune ca lucrurile s-ar putea prezenta, pe scurt, si in felul urmator: democratia este sistemul in care toti oamenii sunt consultati, iar decizia apartine majoritatii, in acelasi timp, majoritatea oamenilor este definita de un discernamant slad frate cu prostia.

    Din aceste doua premise, este evident faptul ca democratia este sistemul in care prostii decid ca sunt de acord cu ceea ce vor smecherii.

    Cine mai vrea deci democratie?
    EU, UNUL NU!

    CE S-AR PUTEA PUNE IN LOC?

    CRED CA LIBERTATEA. Cum am putea sa o punem in functiune? Eliminand puterea statului, deoarece orice stat, in forma in care exista atat in istorie cat si in prezent, ingradeste libertatea individului in vederea unui viitor bine comun. Este asemeni pozitiei 68, adica imi faci tu un sex oral acuma si eu iti raman dator.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)))) EXCELENTA completare! si eu pledez pentru libertate!...si in libertatea mea mai pledez si pentru fraternitate .... doua dintre valorile pe care le las sa ma guverneze!

      Ștergere
  9. doua molecule,,,,,,, mdea, maine o sa ai 3 ,, nonsens, e asta pentru mine , multumesc pentru neintelegere

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ne-am incetosat reciproc... multumesc pentru re-intelegere ! :) poate al treilea blogger aduce si la noi soarele!

      Ștergere